- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Autoritățile europene acuză Rusia de complot pentru sabotaj aerian
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Dispozitive incendiare, interceptate înainte de a ajunge la bordul avioanelor spre SUA și Canada
Autoritățile europene suspectează că Rusia a pus la cale o operațiune clandestină de sabotaj ce viza plasarea unor dispozitive incendiare la bordul avioanelor de marfă și pasageri cu destinația America de Nord. Dispozitivele, ascunse în aparate de masaj electric și echipate cu magneziu inflamabil, au fost interceptate în iulie în centre DHL din Germania și Anglia, potrivit unor oficiali din securitatea occidentală, citați de Wall Street Journal. Acestea ar fi fost testate pentru a declanșa incendii la bordul avioanelor, parte dintr-o campanie intensificată de sabotaj a Moscovei împotriva Occidentului.
Dispozitivele au explodat în centrele logistice din Leipzig, Germania, și Birmingham, Anglia, declanșând o anchetă internațională pentru identificarea responsabililor. Investigatorii au descoperit că dispozitivele, create din aparate de masaj electric modificate cu magneziu inflamabil, fac parte dintr-un complot mai amplu de sabotaj, coordonat de agenți ruși, menit să testeze posibilitățile de declanșare a incendiilor în zbor.
În Polonia, patru suspecți au fost arestați în legătură cu acest caz, fiind acuzați de implicare în operațiuni de sabotaj sau terorism în beneficiul unei agenții de informații străine. Autoritățile poloneze colaborează cu alte țări pentru identificarea a încă doi suspecți. Pawel Szota, șeful agenției de informații externe din Polonia, a declarat că operațiunea poartă amprenta agenției de informații militare rusești GRU, adăugând că dacă un astfel de atac ar fi avut loc, ar fi reprezentat o escaladare majoră în războiul nedeclarat al Moscovei împotriva Occidentului.
Rusia neagă acuzațiile
În timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile, numindu-le „insinuații nefondate”, autoritățile europene indică o intensificare a activităților de sabotaj de către Rusia. Campania Rusiei de sabotaj ar include atacuri asupra infrastructurii esențiale din Regatul Unit, Republica Cehă, și alte țări europene, vizând conducte, cabluri de date și chiar surse de apă potabilă.
SUA avertizează asupra unei escaladări a operațiunilor de sabotaj rusesc
Oficialii americani au avertizat Germania cu privire la un alt plan rusesc, ce viza asasinarea directorului executiv al companiei germane de armament Rheinmetall, furnizor important pentru Ucraina. După incidentul din iulie, șefii agențiilor de informații britanice au condamnat aceste acte de sabotaj. În septembrie, Richard Moore, directorul MI6, a descris agențiile de spionaj rusești drept „necontrolate,” iar Ken McCallum, șeful MI5, a avertizat cu privire la acțiunile tot mai iresponsabile ale Moscovei.
Dispozitivele incendiare, dacă ar fi ajuns la bordul avioanelor de pasageri sau marfă, ar fi pus în pericol viețile pasagerilor și echipajului. Simulările făcute de autoritățile germane arată că, odată aprins magneziul, incendiile ar fi fost greu de stins, iar piloții ar fi fost forțați să efectueze aterizări de urgență. Un avion deasupra oceanului ar fi fost expus riscului de a se prăbuși.
DHL, care colaborează cu autoritățile pentru a preveni astfel de incidente, a confirmat că dispozitivele incendiare transportate prin centrele sale au fost destinate avioanelor cargo. Autoritățile americane au sporit măsurile de securitate pentru transportul aerian de marfă, pentru a preveni noi atacuri de acest gen.